Holland Sail. Zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee. Ervaar vrijere tijd!
Offerte aanvragen Beschikbaarheid

Altijd op de hoogte blijven
van nieuws en acties?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
U bent hier:

Nieuwe permanente tentoonstelling ZZM

Kleur, fleur (en geur) rond de Zuiderzee Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft sinds begin dit jaar een permanente tentoonstelling met als thema: 'Reis rondom de Zuiderzee'. Twaalf bijzondere plekken aan de oever van deze vroegere binnenzee worden letterlijk uitgelicht.

De twaalf mooie plekken die alle aandacht krijgen zijn: Enkhuizen, Ameland, de Afsluitdijk, Hindeloopen, Makkum, Urk, Zwartsluis, Genemuiden, Nunspeet, Spakenburg, Marken en Volendam. Zichtbaar wordt wat de eilanden, dorpen en steden verbindt, ´én wat ze onderscheidt. Wat opvalt is het kleurijke van het alledaagse leven: kleding, meubels, servies, schepen... alles was even bont en fleurig. Eigenlijk, zo wordt duidelijk, zien onze huizen en kleren er behoorlijk saai en goedkoop uit in vergelijking met toen...

Voor de jeugd is er veel te doen: een kijkdoos bouwen met miniatuurmeubels bijvoorbeeld, of  ga aan de gang met een bouwdoos van een schip: waar hangen de zwaarden, waar staat de mast? Een eitje voor wie net van een historische platbodem is gestapt.

Ook in het uitgebreide buitenmuseum zijn de vrolijke gekleurde interieurs van vele authentieke woningen en schepen te zien. Hier kun je ook leren een 'touw te slaan', 'netten boeten', de prettig prikkelende getaande netten ruiken en een ouderwets gerookte bokking proeven. 

De Waterwerken zijn een nieuwe attractie. Uit het water van het IJsselmeer herrijzen vier voormalige Zuiderzee-eiland Marken, Pampus, Wieringen en Urk als kleine stukjes land. Kinderen én volwassenen kunnen met bootjes naar de eilanden hoppen, schieten met waterkanonnen, vissen vangen en bijvoorbeeld de kracht van het water voelen in een vijftig meter lange watergoot.

Nieuwland Museum

Ook het Nieuwland Museum heeft een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. 'Pompen of Verzuipen' toont het hele waterverhaal van Nederland in vogelvlucht, vanaf het verleden tot aan nu. Het bekijkt de (toekomstige) maatregelen die Nederlanders nemen tegen een stijgende zeespiegel aan de voordeur en de groeiende toevoer van water via de grote rivieren, aan de achterdeur. Als het meezit, gaat u met droge voeten naar huis.

 

 

Terug naar het overzicht

Zeilactiviteiten

Veelgestelde vragen
Vakantie met familie en vrienden

Vakantie met familie en vrienden

Samen zeilen, genieten en Nederland vanaf het water beleven tijdens een...
Schoolreis: educatief, aktief en ook erg leuk

Schoolreis: educatief, aktief en ook erg leuk

Skills ontwikkelen, biologie, geografie, samenwerken en dat alles in een...
Bedrijfsuitje: met uw collega's zeilen

Bedrijfsuitje: met uw collega's zeilen

Wilt u teambuilden, heeft u iets te vieren of wilt u gewoon een iets...
Meezeilreizen

Meezeilreizen

In plaats van een geheel schip, kunt u ook een bed of hut aan boord boeken.

Blijf op de hoogte van onze acties en nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox!