Zeilen naar Stavoren

Ga zeilen naar Stavoren! De havenplaats Stavoren is een oude plaats die door de eeuwen heen vele versies van haar naam heeft gekend. Het plaatsje is het toneel van één van de bekendere zuiderzeelegenden: het Vrouwtje van Stavoren. De hoofdrolspeelster uit deze legende is vereeuwigd in het iconische beeldhouwwerkje dat in de haven naast de brug over de voormalige Zuiderzee uitkijkt.

Zeilvakantie naar de Poort van Friesland

Stavoren ligt aan het IJsselmeer in de provincie Friesland, en wordt ook wel de ‘Poort van Friesland’ genoemd omdat men vanaf het IJsselmeer via Stavoren de Friese meren op kan varen.

De stad heeft een haven, een vuurtoren, meerdere gezellige café’s, enkele historische kerken en een hele rijke geschiedenis. Een mooie plek om aan te leggen tijdens een zeilvakantie door Nederland of om een dagtocht naar te maken als u een zeilschip met schipper huurt. 

Wist u dat?

Er onder deskundigen geen overeenstemming is over de oorsprong van de naam Stavoren? Eén van de mogelijkheden is dat de plaatsnaam een eerbetoon is aan Thor – de Scandinavische god. Thor was namelijk ook wel bekend als Stavo. De mythe bestaat dat de stichter Friso een tempel voor Stavo op deze plek bouwde en zich daar vestigde, en dat de plaats daarom Stavoren heet.