5-daagse zeilvakantie aan boord van de Nirwana vanuit Enkhuizen op het IJsselmeer en Waddenzee

vanaf € 396,25 Toon prijzen 14 plaatsen vrij

5-daagse zeilvakantie aan boord van de Nirwana vanuit Enkhuizen op het IJsselmeer en Waddenzee

vanaf € 396,25 14 plaatsen vrij Toon prijzen

Geen zeilervaring nodig

Geen reserveringskosten

Afvaartgarantie

2025-04-21 21:00:00
2025-04-25 15:00:00
5-daagse zeilvakantie aan boord van de Nirwana vanuit Enkhuizen op het IJsselmeer en Waddenzee
€ 396.25
5-daagse zeilvakantie aan boord van de Nirwana vanuit Enkhuizen op het IJsselmeer en Waddenzee 5-daagse zeilvakantie aan boord van de Nirwana vanuit Enkhuizen op het IJsselmeer en Waddenzee
Meezeilreis
Stationsplein 3
Enkhuizen

maandag 21 april 2025 21:00 uur t/m vrijdag 25 april 2025 15:00 uur   Enkhuizen

Adem diep in, die frisse lucht van wad en zee. Focus op de horizon, zonder die stip, scan de hoge hemel. Voel een bries, zie de zeilen bollen, ruik de vrijheid. Soms ‘geen service’ op de mobiel, wel blije selfies met wapperende haren. Aardige mensen om u heen, een goede kok die voor u zorgt… nooit eerder hadden we daar zo’n behoefte aan. Het kielzog bruist, u tintelt! Dit is de ‘ware koers’, zeggen zeilers.

Reisinformatie

Vaargebied IJsselmeer en/of Waddenzee
Afvaarthaven Enkhuizen
Terugkomsthaven Enkhuizen
Zeilschip

Nirwana

Inschepen

Maandagavond vanaf 21 uur

Ontschepen

Vrijdagmiddag om 15 uur

Activiteiten
 • zeilen hijsen
 • navigeren samen met de bemanning
 • actief meedoen met alle scheepsmanoeuvres
 • aan het roer staan
 • de omgeving verkennen
 • tijd voor uzelf
 • met andere gasten socialiseren
Doelgroep Geschikt voor alle leeftijden
Zeker meenemen Slipvaste schoenen, waterdichte kleding, zonnebrandcrème, uw eigen badlaken

 

Prijs is inclusief

 • Accommodatie aan boord van een traditioneel zeilschip in de geboekte hut-categorie
 • Diensten van de bemanning 2 tot 3 personen
 • Havengelden, toeristenbelasting, brandstofkosten
 • Volpension (zie eten en drinken) 
 • Koffie, thee en kraanwater
 • Opgemaakte bedden
 • Handdoeken

Niet inbegrepen zijn

 • Activiteiten en excursies aan land
  • 's Avonds komt u aan in een haven, waar u natuurlijk van boord kunt om iets leuks te doen. 
 • Eventuele verzekeringen
  • Hebt u nog geen reis- en annuleringsverzekering? Dan kunt u deze ook tijdens het boeken afsluiten.
 • Dranken 
  • Frisdranken, bier/wijn en andere dranken zijn tegen betaling aan boord te verkrijgen 
Lees meer

Reisbeschrijving

Een zeilvakantie waarbij alles samenvalt

Welkom op de eerste dag

Het charmante Enkhuizen aan het IJsselmeer is één van de mooiste havenplaatsen van deze vaargebieden. Daar begint een bijzondere zeilvakantie. U zet uw eerste stappen in een gangboord, waarvan u nog niet weet dat het zo heet. De koffie geurt vertrouwd, en de gezichten van schipper Irene en de maat gaan dat worden. Tijd voor een bakkie, tijd voor inspectie van uw knusse hut. U voelt zich nu al thuis.

Het vaarplan wordt besproken, met de vaarkaart op tafel, Windy.com op de mobiel en de getijdentabel in het achterhoofd. We kunnen alle kanten op, maar de wind bepaalt. Een lesje voor een landrot.

Vallen

De maat tekent met krijt het zeilplan op het dek. Woorden als vieren, beleggen, koekoeken en bokkenpoten hebben aan boord een heel andere betekenis. U leert een taal die alle zeelieden rondom de Noordzee verstaan.

Dan tussen de strekdammen door het grote water op. Zeilen hijsen onder toeziend oog van schipper en maat, schoten worden belegd met een 8-knoop, het zwaard zakt aan lij, motor uit… stilte. Het zeilen is een natuurkundig wonder wat u de komende week gaat doorgronden.

Vallende sterren

Wat u verder gaat leren is: genieten, iedere dag weer! Van de kleuren van het water: soms grijs, soms grijsblauw, soms blauwgroen, soms mediterraans turquoise. De lucht kan strakblauw zijn; nog mooier zijn die Hollandse luchten, met de bollende wolken met zilveren randen, waar we zo beroemd om zijn. Niet vast te leggen is het fluweelzwart van de avondhemel; de duizenden sterren die je ineens ziet. Soms ‘vallende’, en dan blijkt u niets meer te wensen te hebben.

Droogvallen

Droogvallen, ook dat gaat u vast ervaren. Vier uur voor laag water liggen jullie bij een zandbank, de eb zet in en na een paar uur loopt u rond op de zeebodem, en verbaast u zich hoe groot het schip is. In de priel en in de kuil achter het roer is het water aangenaam warm, heerlijk om te poedelen. Op het IJsselmeer duikt u, wie durft, vanaf de kluiverboom, in het koele water. U zwemt rondom het schip, en zet dat vinkje op de bucketlist.

U ontdekt het stilste strand op Terschelling, de sjiekste strandtent op Vlie, het gezelligste café aan de haven in Enkhuizen, de mooiste vuurtoren op Ameland, de fijnste fietstocht op Texel, de statigste panden in Hoorn, de lekkerste kibbeling in Den Oever.

Het eilandgevoel… dat bestaat echt, beseft u gaandeweg: op de Waddeneilanden, of dat onbewoonde eiland in de Friese meren, de Marker Wadden, Pampus, de Kreupel… Misschien was het schip zelf jullie eiland, toen jullie voor anker gingen in de luwte.

Opvallen

En dan, als afscheid gooit u eindelijk met een soepele worp de lus om de meerpaal. Raak! Complimentje van de maat. U maakt nog eens de mastworp om de fenders op te hangen, nu zonder na te denken, en u stapt onbekommerd door het gangboord.

Laatste dag

Een afscheidsfoto met de overige gasten, u gaat ze missen. ‘Wie niet waagt die niet wint’, valt u in, want daarom zat u met gelijkgestemde zielen, medezeilers, samen op een schip en deelt u mooie herinneringen aan een tijd waarin de wind jullie koers bepaalde.

Zeilgebied

Tussen hemel en aarde

Bij langere tochten maakt het niet zoveel uit of u in Harlingen of in Enkhuizen opstapt. In beide gevallen komt u én op het IJsselmeer én op de Waddenzee. Want de bemanning wil u alles laten zien. Daarna kunt u echt wel meepraten over westenwinden en windstiltes, over de Steile Bank en het Zachte Bed, loef en lij, de kostelijkste cappuccino en de knapperigste kibbeling. Dat allemaal tussen Amsterdam en Ameland…

Ritme van eb en vloed

Er is geen land met zo’n divers vaargebied. Aan de ene kant van de bijna grootste dijk ter wereld, de Afsluitdijk, vindt u een gigantisch zoetwaterbekken van 2000km2. Aan de noordelijke kant een nog iets groter ongerept waddengebied, een Unesco Werelderfgoed. Hier bepalen eb en vloed het leven van miljoenen vogels en duizenden zeehonden. En van ons. Ook wij hebben ons aan het ritme van eb en vloed te houden.

Liggend in het kluivernet

U hebt het allemaal ervaren als u na al die heerlijke dagen gebronsd en blonder door de zonweer op de kade staat. Met een schelp in uw zak en zand in uw schoenen. Van al het moois wat u meemaakte – weet u nu: het hoogtepunt was liggend in het kluivernet, toen de wind goed was voor opspattend schuim tegen de boeg en het water onder u doorschoot, de lucht blauw en leeg, en u ertussenin, tussen hemel en water.

Meer info

Eten & drinken

Van zeilen en de buitenlucht krijgt u gezonde trek. Dat weten onze scheepskoks als geen ander. Zij zorgen voor een stevig ontbijt, een smakelijke lunch, tussendoortjes en een uitgebreid diner.

 • Ontbijt
  Het ontbijt bestaat uit verschillende broodsoorten, broodjes, een eitje, vleeswaren, kaas, zoet beleg, koffie, thee en melk
 • Lunch
  De lunch is hetzelfde als het ontbijt, aangevuld met iets extra’s zoals een soepje of een salade. Aan boord is fruit aanwezig.
 • Tussendoor
  Thee en koffie geserveerd. Met koekje.
 • Avondeten
  ’s Avonds wordt een 2-gangendiner geserveerd.

Drinken

Er is de hele dag koffie en thee beschikbaar. Het water uit de kraan is hetzelfde als thuis dus prima drinkbaar. Overige dranken zoals wijn, bier, frisdrank en mineraalwater zijn tegen betaling aan boord verkrijgbaar. Die rekent u aan het eind van de reis met de schipper af. Het is niet toegestaan zelf eten en drinken mee te nemen. 

Dieetwensen

Als u specifieke dieetwensen hebt, meld dit dan tijdig bij uw boeking. Er zal worden geprobeerd hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Bent u veganist dan bieden we u vegetarische maaltijden aan. Het is aan boord niet mogelijk volledig veganistisch te koken.

Meer info

Hutindeling

Bij het boeken kunt u kiezen uit een privé hut of bed in een gedeelde hut. De beschikbaarheid is afhankelijk van de scheepsindeling en reeds gedane boekingen.

Wilt u een bed in een gedeelde hut boeken? Wij delen mannen en vrouwen altijd in aparte hutten in.

Bereikbaarheid

 • Met het openbaar vervoer
  De haven van Enkhuizen ligt direct naast het treinstation. Dat betekent dat u binnen een paar honderd meter bij het schip bent. Voor informatie over het openbaar vervoer kunt u ns.nl of 9292.nl raadplegen (contact opnemen met OV reisinformatie Nederland kan ook via telefoonnummer 0900-9292 € 0,90/min.)
 • Met de auto
  Indien u met de auto reist zijn er in Enkhuizen verschillende parkeermogelijkheden om de auto achter te laten. 
Parkeerlocaties

Facebook

Bekijk het laatste nieuws over de Nirwana op facebook.

Lees meer

Beschikbaarheid & prijzen

Hut Prijs
Bed in een gedeelde hut
m/v gescheiden
vanaf € 440,- Reserveren
1-persoonshut
hut voor alleengebruik
vanaf € 704,- Reserveren
2 persoonshut
hut voor 2 personen
vanaf € 925,- Reserveren
3-persoonshut
3-persoonshut
vanaf € 1.255,- Reserveren
4-persoonshut
4-persoonshut
vanaf € 1.585,- Reserveren