Zeilvakantie in Nederland?

Ontdek het Markermeer aan boord van één van onze traditionele zeilschepen. Dit prachtige stukje Nederland is ideaal om heerlijk op te zeilen. Het biedt prachtige natuur en rust, maar is tegelijkertijd ook rijk aan bezienswaardigheden, pittoreske havenstadjes en vissersplaatsen. Kom het zelf ontdekken met Holland Sail!

Varen op het Markermeer met Holland Sail

Een groot deel van de schepen van Holland Sail vertrekt vanuit de haven van Enkhuizen.  Dit prachtige havenstadje ligt zowel aan het Markermeer als aan het IJsselmeer. Zuidelijk van de Houtribdijk, die van Lelystad naar Enkhuizen loopt, ligt een prachtig vaargebied dat zich uitstekend leent voor een sportieve of ontspannen zeiltocht. Een oppervlakte van meer dan 700 vierkante kilometer maken het Markermeer tot een unieke plek van rust en ruimte en met de juiste wind ook het strijdtoneel van een middag sportief zeilen!

Ontdek het Markermeer

Het Markermeer is een bijzonder veelzijdig vaargebied. Voor natuurliefhebbers zijn de Marker Wadden een echte highlight. Dit unieke natuurgebied werd in 2016 aangelegd en is sindsdien uitgegroeid tot een paradijs voor planten en dieren. Vogelspotters kijken hun ogen uit! Ook aan wal is er van alles te beleven, onze schippers leggen graag aan in een van de vele havens. Langs de kust van het Markermeer liggen talrijke authentieke vissersplaatsen en bezienswaardigheden, zoals Volendam, Hoorn, Muiden en Edam. En voor de enthousiaste zeilers: onze schepen doen ook mee aan wedstrijden zoals de Bontekoerace en het Hoornse hard zeilevenement voor traditionele schepen dat ieder jaar op het Markermeer gehouden wordt.

De bijzondere geschiedenis van het Markermeer

In 1976 werd tussen Lelystad en Enkhuizen de Houtribdijk aangelegd. Waar vroeger de Zuiderzee raasde, is nu het IJsselmeer in tweeën gesplitst. Zo ontstond het zuidelijke deel, het Markermeer. Het is vernoemd naar het voormalig eiland Marken. Tegenwoordig is Marken een schiereiland met eigen haventje, dat te bereiken is via het water, of via een dam met het vasteland. Oorspronkelijk waren er plannen het gebied droog te leggen om de "Markerwaard" aan te leggen. Dit plan ging echter niet door. Zo ontstond er een waterrecreatiegebied met een belangrijke ecologische rol, dat zich uitstekend leent voor een zeiltocht met een traditioneel zeilschip van Holland Sail.

Boek een onvergetelijke zeiltocht

Kom varen op het prachtige Markermeer tijdens een onvergetelijke zeiltocht! Ontdek de Marker Wadden, verken schilderachtige vissersdorpjes en geniet van de Bontekoerace. Kies voor zeilen op het Markermeer en ervaar natuur en historie in perfecte harmonie.

Boekingskantoor voor platbodemschepen

Holland Sail is een coöperatie van scheepseigenaren met een eigen boekingskantoor! Wij verhuren onze traditionele zeilschepen die op het Wad, IJsselmeer en de Friese meren varen.

De vloot van Holland Sail bestaat uit een 30-tal traditionele zeilschepen zoals authentieke tjalken en imposante klippers. Holland Sail is in het voorjaar van 2009 van start gegaan met als doel onze gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen aan boord van de schepen. Het kantoor van Holland Sail is gevestigd in Enkhuizen en ons motto luidt: eens gezeild, altijd zeeman!

Holland Sail is HISWA-lid
Zeker en vertrouwd uw zeilreis boeken

9,6
Klanttevredenheid 2249 ervaringen
  • Actieve zeiltochten
  • Tevreden klanten geven ons een 9,6/10
  • Weekendkorting voor kinderen tot 12 jaar
  • Zeilen met ervaren schippers
Holland Sail logo