Zeilvakantie in Nederland?

Ontdek het Markermeer! Aan boord van één van onze traditionele zeilschepen verkent u dit prachtige stukje Nederland vanaf het water. Het Markermeer is ideaal om heerlijk op te zeilen. Het biedt prachtige natuur en rust, maar is tegelijkertijd ook rijk aan bezienswaardigheden, pittoreske havenstadjes en vissersplaatsen. 

Ontdek het Markermeer met Holland Sail

Zuidelijk van de Houtribdijk, die van Lelystad naar Enkhuizen loopt, ligt een prachtig vaargebied dat zich uitstekend leent voor een sportieve of ontspannen zeiltocht. Een oppervlakte van meer dan 700 vierkante kilometer maken het Markermeer tot een unieke plek van rust en ruimte en met de juiste wind ook het strijd toneel van een middag sportief zeilen! Een groot deel van onze schepen vertrekt vanuit de haven van Enkhuizen. Die prachtige havenstadje ligt zowel aan het Markermeer als ook aan het IJsselmeer. 

Ontdek het Markermeer

Het Markermeer is een bijzonder veelzijdig vaargebied. Voor natuurliefhebbers zijn de Markerwadden een echte highlight. Dit unieke natuurgebied werd in 2016 aangelegd en is sindsdien uitgegroeid tot een paradijs voor planten en dieren. Vogelspotters kijken hun ogen uit! Ook aan wal is er van alles te beleven. Langs de kust van het Markermeer liggen talrijke authentieke vissersplaatsen en bezienswaardigheden, zoals Volendam, Hoorn, Muiden en Edam. En voor de enthousiaste zeilers en liefhebbers van actie: de Bontekoerace, het Hoornse hardzeilevenement voor traditionele schepen dat ieder jaar op het Markermeer gehouden wordt. 

Het Markermeer kent een bijzondere geschiedenis

In 1976 werd tussen Lelystad en Enkhuizen de Houtribdijk aangelegd. Waar vroeger de Zuiderzee raasde, is nu het IJsselmeer in tweeën gesplitst. Zo ontstond het zuidelijke deel, het Markermeer. Het is vernoemd naar het voormalig eiland Marken. Tegenwoordig is Marken een schiereiland met eigen haventje, dat te bereiken is via het water, of via een dam met het vaste land. Oorspronkelijk waren er plannen het gebied droog te leggen om de "Markerwaard" aan te leggen. Dit plan ging echter niet door. Zo ontstond er een waterrecreatiegebied met een belangrijke ecologische rol, dat zich uitstekend leent voor een zeiltocht. 

Een zeiltocht maken op het Markermeer? Neem contact met ons op!