Blogs

18 maart 2021Holland Sail

Zeilen is leuk

Zeilen is een techniek van voortbeweging door windkracht. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de kracht van de wind die ontstaat doordat het zeil de snelheid en de richting van de inkomende wind verandert. Een koers die in de dode hoek ligt, min of meer tegen de wind is, kan niet bezeild worden.

Lees meer
10 maart 2021Holland Sail

Pampus

Pampus (officieel Fort aan het Pampus) is een forteiland in het IJmeer. Het is aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam om de vaargeul Pampus te verdedigen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee.

Lees meer
10 maart 2021Holland Sail

Vuurtoreneiland

Het Vuurtoreneiland is een eilandje in het IJmeer net uit de kust van de polder IJdoorn bij Durgerdam. Het is in 1701 aangelegd om een lichtbaken te kunnen plaatsen, Hoek van ‘t IJ. In 1885 werd het eiland vergroot voor de Kustbatterij bij Durgerdam.

Lees meer
10 maart 2021Holland Sail

De Kreupel

Dit natuurgebied van 70 hectare groot is een aangelegd eiland in het IJsselmeer, gelegen op 4,5 kilometer uit de kust van Andijk. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is alleen als passantenhaven toegankelijk voor het publiek.

Lees meer
10 maart 2021Holland Sail

Marker Wadden

Marker Wadden is een project in Nederland dat voorziet in de aanleg van ‘natuureilanden’ in het Markermeer, op ongeveer vier kilometer van de Houtribdijk, die Enkhuizen en Lelystad verbindt. Er wordt gestreefd naar een landoppervlakte van uiteindelijk 10.000 hectare (een zevende van het Markermeer). Hiermee is het één van de grootste natuurprojecten van West-Europa.

Lees meer