De Nederlandse Waddenzee

De Nederlandse Waddenzee is een uniek en adembenemend gebied dat zich uitstrekt langs de kust van Nederland, vanaf de grens met Duitsland tot aan de Noordzee. Dit prachtige en dynamische gebied is niet alleen werelderfgoed maar ook een van de grootste getijdengebieden ter wereld. Een van de meest bijzondere manieren om het Waddengebied en de eilanden te bezoeken is met een authentieke platbodem tijdens een zeilvakantie!

Unesco's wereld erfgoed

Stap aan boord in bijvoorbeeld Enkhuizen of Harlingen en begin aan een onvergetelijke tocht naar Unesco's erfgoed: Het Waddengebied. Er is geen betere manier om de Waddenzee en de Nederlandse Waddeneilanden te verkennen dan met een traditionele platbodem. Deze schepen zijn onder andere door hun geringe diepgang gemaakt voor dit bijzondere natuurgebied. Niet alleen kom je op plekken die voor andere schepen onbereikbaar blijven maar het fenomeen 'droogvallen' is een unieke en onvergetelijke ervaring. Ontdek zelf waarom het Waddengebied door Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed en ga mee op zeilavontuur naar het Wad.

Droogvallen op het Wad

Wat maakt een zeilreis  naar het Wad nou zo bijzonder? Alle schepen die onder de Holland Sail vlag varen zijn traditionele platbodemschepen. Zoals de naam al verraadt houdt dit in dat ze een platte bodem hebben, in tegenstelling tot andere soorten zeilschepen, die een kiel onder het schip hebben. Door deze unieke vorm kunnen ze iets heel bijzonders, namelijk droogvallen. Onze schippers kennen het Waddengebied op hun duimpje en weten precies welke zandbank geschikt is om op door te vallen. Zodra het eb is land het zeilschip zachtjes op de bodem van de Waddenzee en kun je lopen over het zachte zand en zien wat de Waddenzee prijs geeft. Sneller dan je misschien denkt, komt het water weer terug en worden de zeilen weer gehesen. De Waddenzee strekt zich weer uit tot aan de horizon, alsof er niks gebeurd is.

Waddeneilanden