Duurzaam buitenleven: zeilen met Holland Sail

In veranderende tijden, waarin niet alleen de wereld en het klimaat veranderen, maar ook mensen zich steeds bewuster worden van het milieu en van elkaar, dragen wij als ondernemers ook een grote verantwoordelijkheid voor een betere toekomst.

De urgentie om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad was nog nooit zo groot als nu. Door duurzaam en verantwoord te reizen kunnen we met elkaar een actieve bijdrage leveren om het tij te keren. Wij, als schippers op zeilschepen, weten maar al te goed hoe mooi het is om in de natuur te zijn. En we beseffen ons terdege dat we zuinig moeten zijn op deze prachtige natuur. Want de natuur ontroert ons, geeft ons rust en verfrist ons, maar daagt ons tegelijkertijd ook uit en blijft ons verbazen. Soms zijn we avontuurlijk, heel vaak actief en vol enthousiasme, maar altijd respectvol naar de natuur en het milieu. Je zou kunnen zeggen dat we bij Holland Sail op onze eigen manier aan eco reizen doen. En dat doen we zo:

 • Wind in de zeilen, motor uit
  Aan boord van onze schepen streven wij er altijd naar om de afstand tussen de haven van vertrek en de haven van bestemming zoveel mogelijk onder zeil af te leggen, alleen voortbewogen door de wind, en zo min mogelijk gebruik te maken van de hoofdmotor en de generator. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van onze eigen CO²-uitstoot en tot een bijna emissievrije en milieuvriendelijke manier van reizen. De wind zorgt ervoor dat wij op een milieuvriendelijke manier kunnen reizen. Dat is pas duurzaam!
 • Duurzaam gebruik van historisch erfgoed
  Onze vloot bestaat geheel uit historische zeilschepen die al meer dan 100 jaar trouw hun taken vervullen in de zeilende vracht- en passagiersvaart. Met de liefdevolle instandhouding en het onderhoud van deze vloot leveren de bij Holland Sail aangesloten ondernemers een belangrijke bijdrage aan het zinvol en duurzaam gebruik van historisch erfgoed.
 • Aandacht voor ecosystemen
  We tonen onze gasten de schoonheid van de natuur, de wonderen van de getijden van de zee en de adembenemende weidsheid van de Waddenzee op een respectvolle en duurzame manier. We sensibiliseren mensen zo voor een meer bewuste en verantwoordelijke omgang met natuur en milieu. Dit gebeurt altijd met het oog op het beschermen van de dieren- en soortenrijkdom in het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. We zetten ons in voor ecologische bescherming en herstel. Door uiterst bewust om te gaan met bijvoorbeeld het droogvallen op de Waddenzee, zetten we ons in voor het behoud van biodiversiteit, waarbij we samen met onze gasten speciale aandacht besteden aan natuurgebieden en gebieden met een hoge biodiversiteitswaarde. Verstoring van natuurlijke ecosystemen wordt tot een minimum beperkt en verstorende factoren zoals geluid, licht en water- en bodemverontreiniging worden te allen tijde vermeden. We laten onze gasten graag kennismaken met de ongelofelijke diversiteit van het natuurgebied Waddenzee en maken hen zo bewust van het behoud van dit unieke ecosysteem.
 • Afvalscheiding aan boord
  Aan boord van onze schepen bundelen we onze krachten om afval te scheiden en zo min mogelijk plastic te gebruiken. Zo gebruiken we ecologische schoonmaakmiddelen, gebruiken we buitenwater om onze toiletten door te spoelen, letten we bij de catering op biologische en ecologische producten en Fairtrade en helpen we onze gasten om tijdens hun zeilreis zo min mogelijk elektriciteit, water en gas te gebruiken. We maken onze gasten bewust van de natuur om zich heen, en dat zij zuinig moeten zijn op deze natuur.
 • Bereikbaarheid van onze schepen
  De vertrekhavens van Holland Sail (Enkhuizen, Harlingen, Stavoren en Kampen) zijn goed bereikbaar per trein; de schepen liggen op slechts enkele minuten loopafstand van de treinstations. Dit motiveert onze gasten om de auto te laten staan op weg naar hun zeilreis op één van onze schepen. Dit motiveert onze gasten om de auto te laten staan, wat weer leidt tot besparing in CO²-verbruik.
 • Bewustwording als het gaat om op reis gaan
  De culturele diversiteit rond het IJsselmeer en de Waddenzee en de historische locaties langs de kust van onze vaargebieden bieden een gevarieerd beeld van de geschiedenis, cultuur en natuur van Nederland. Tradities en alternatieve levensstijlen zijn niet alleen zichtbaar aan boord van onze historische zeilschepen, maar ook in de vele havens en steden die we met onze vloot aandoen. Zo laten we onze gasten zien dat u niet in het vliegtuig hoeft te stappen voor een afwisselende, spannende en onvergetelijke vakantie. Nederland is prachtig en altijd een bezoek waard!

Een stapje verder

Waar de regels ophouden, zet Holland Sail een zeil bij. Tot ons veiligheidsbeleid behoren niet alleen de certificaten en verzekeringsbewijzen, maar ook bemanningsdiploma's en vaardigheden op het gebied van brandbestrijding en EHBO. Wij investeren continu in kennis, onderhoud en communicatie. U kunt dus vol vertrouwen met ons in zee gaan. 

Boekingskantoor voor platbodemschepen

Holland Sail is een coöperatie van scheepseigenaren met een eigen boekingskantoor! Wij verhuren onze traditionele zeilschepen die op het Wad, IJsselmeer en de Friese meren varen.

De vloot van Holland Sail bestaat uit een 30-tal traditionele zeilschepen zoals authentieke tjalken en imposante klippers. Holland Sail is in het voorjaar van 2009 van start gegaan met als doel onze gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen aan boord van de schepen. Het kantoor van Holland Sail is gevestigd in Enkhuizen en ons motto luidt: eens gezeild, altijd zeeman!

Holland Sail is HISWA-lid
Zeker en vertrouwd uw zeilreis boeken

9,6
Klanttevredenheid 2195 ervaringen
 • Actieve zeiltochten
 • Tevreden klanten geven ons een 9,6/10
 • Weekendkorting voor kinderen tot 12 jaar
 • Zeilen met ervaren schippers
Holland Sail logo