Tijdens de reis

 • Hoelang wordt er per dag gevaren?

  Meestal vertrekt het schip ’s ochtends rond 10.00 uur uit de haven.

  Zo kunt u uitgebreid ontbijten en eventueel boodschappen doen. Uiteraard kunt u in overleg met de schipper vroeger of later uitvaren. Op de Waddenzee spelen de getijden ook een rol, het kan gunstig zijn om eerder of later te vertrekken om zo met de stroom mee te varen. Hoe lang u dagelijks vaart, bepaalt u grotendeels zelf. U kunt bijvoorbeeld korter zeilen, zodat er tijd is om een fietstocht te maken of een museum te bezoeken. 

 • Welke routes worden er gevaren?

  De route staat niet van tevoren vast en wordt aan boord in overleg met u bepaald. Met de schipper bespreekt u uw wensen en afhankelijk van de wind en het weer worden de mogelijkheden doorgenomen.

  Mogelijke routes (wind&weer afhankelijk!) tijdens weekenden zijn:

  • Vanuit Harlingen naar één van de Waddeneilanden (Texel, Vlieland of Terschelling) of via de sluizen bij Kornwerderzand naar Makkum, Workum of Stavoren of één van de andere havens aan het IJsselmeer.
  • Vanuit Enkhuizen kunt u naar de Friese kust zeilen en Makkum, Workum, Stavoren of Lemmer bezoeken. Ook kunt u in Noord-Holland blijven en bijv. naar Medemblik of Den Oever zeilen of via het naviduct naar het Markermeer en koers zetten naar bijv. Hoorn, Volendam of Lelystad (Bataviahaven).
  • Vanuit Enkhuizen kunt u ook in Noord-Holland blijven en bijv. naar Medemblik of Den Oever zeilen of via het naviduct naar het Markermeer en koers zetten naar bijv. Hoorn, Volendam of Lelystad (Bataviahaven).

  Bij langere tochten kunt u – vaak – een combinatie maken van zowel een route over de meren als over de Waddenzee.

 • Wanneer wordt er niet uitgevaren?

  Bij windkracht 7 of meer beslist de schipper of er kan worden uitgevaren.

 • Zijn er zwemvesten aan boord?

  Er zijn voldoende zwemvesten aanwezig.

  Indien u kinderzwemvesten nodig heeft, vragen wij u het gewicht van de kinderen door te geven, zodat wij de juiste zwemvesten klaar hebben liggen.

 • Wat kan ik doen tegen zeeziekte?

  Onze schepen liggen vrij stabiel in het water en zeeziekte komt dan ook weinig voor aan boord.

  Bent u gevoelig voor zeeziekte, dan raden wij u aan goed te eten en te slapen en tijdens het zeilen bovendeks te blijven. Drink geen koffie, maar Coca Cola. Frisse lucht en zicht op de horizon bevelen wij aan. Een reistabletje kunt u natuurlijk altijd meenemen.

 • Hoe kom ik in contact met de schipper?

  Bij uw afvaartgegevens ontvangt u het telefoonnummer van de schipper.

  Overigens kunt u te allen tijde contact met hem of haar opnemen. Het nummer vindt u op onze website op de pagina van het betreffende schip.