6-daagse erfgoed- en zeilvakantie op het Ijsselmeer en op de Friese meren, aan boord van de Kleine Jager vanuit Enkhuizen

vanaf € 472,50 Toon prijzen 10 plaatsen vrij

6-daagse erfgoed- en zeilvakantie op het Ijsselmeer en op de Friese meren, aan boord van de Kleine Jager vanuit Enkhuizen

vanaf € 472,50 10 plaatsen vrij Toon prijzen

Geen zeilervaring nodig

Geen reserveringskosten

Afvaartgarantie

2023-09-10 21:00:00
2023-09-15 15:00:00
6-daagse erfgoed- en zeilvakantie op het Ijsselmeer en op de Friese meren, aan boord van de Kleine Jager vanuit Enkhuizen
€ 472.50
6-daagse erfgoed- en zeilvakantie op het Ijsselmeer en op de Friese meren, aan boord van de Kleine Jager vanuit Enkhuizen 6-daagse erfgoed- en zeilvakantie op het Ijsselmeer en op de Friese meren, aan boord van de Kleine Jager vanuit Enkhuizen
Meezeilreis
Stationsplein 3
Enkhuizen

zondag 10 september 21:00 uur t/m vrijdag 15 september 15:00 uur   Enkhuizen

Adem diep in, die frisse lucht van wad en zee. Focus op de horizon, zonder die stip, scan de hoge hemel. Voel een bries, zie de zeilen bollen, ruik de vrijheid. Soms ‘geen service’ op de mobiel, wel blije selfies met wapperende haren. Aardige mensen om je heen, een goede kok die voor je zorgt… nooit eerder hadden we daar zo’n behoefte aan. Het kielzog bruist, jij tintelt! Dit is de ‘ware koers’, zeggen zeilers.

Reisinformatie

Vaargebied IJsselmeer en Friese meren
Afvaarthaven Enkhuizen
Zeilschip

Kleine Jager

Inschepen

Zondagavond vanaf 21 uur (optioneel Maandag tot uiterlijk 10 uur)

Ontschepen

Vrijdagmiddag om 15:00

Activiteiten
 • zeilen hijsen
 • navigeren samen met de bemanning
 • actief meedoen met alle scheepsmanoeuvres
 • aan het roer staan
 • de omgeving verkennen
 • tijd voor jezelf
 • met andere gasten socialiseren
Doelgroep Geschikt voor alle leeftijden
Zeker meenemen Slipvaste schoenen, waterdichte kleding, zonnebrandcrème, je eigen badlaken

 

Prijs is inclusief

 • Accommodatie aan boord van traditioneel zeilschip Kleine Jager in de geboekte hut-categorie
 • Diensten van de bemanning 2 tot 3 personen
 • Havengelden, toeristenbelasting, brandstofkosten
 • Volpension (zie eten en drinken) 
 • Koffie, thee en kraanwater
 • Opgemaakte bedden
 • Handdoeken

Niet inbegrepen zijn

 • Activiteiten en excursies aan land
  • 's Avonds kom je aan in een haven, waar je natuurlijk van boord kunt om iets leuks te doen. 
 • Eventuele verzekeringen
  • Heb je nog geen reis- en annuleringsverzekering? Dan kun je deze ook tijdens het boeken afsluiten.
 • Dranken 
  • Frisdranken, bier/wijn en andere dranken zijn tegen betaling aan boord te verkrijgen 
Lees meer

Reisbeschrijving

Een zeilvakantie waarbij alles samenvalt

Welkom op de eerste dag

Het charmante Enkhuizen is één van  de mooiste havenplaatsen van onze vaargebieden. Daar begint een bijzondere zeilvakantie. Je zet je eerste stappen in een gangboord, waarvan je nog niet weet dat het zo heet. De koffie geurt vertrouwd, en de gezichten van schipper Kars en de maat gaan dat worden. Tijd voor een bakkie, tijd voor inspectie van je knusse hut. Je voelt je nu al thuis.

Het vaarplan wordt besproken, met de vaarkaart op tafel, Windy.com op de mobiel. We kunnen alle kanten op, maar de wind bepaalt. Een lesje voor een landrot.

Rond de vroegere Zuiderzee (nu het Ijsselmeer) is veel erfgoed te vinden. Denk aan het Woudagemaal in Lemmer uit 1920, het grootste stoomgemaal ooit gebouwd. Of houtzaagmolen ‘De Jager’ in Woudsend. Meer dan 300 jaar oud en nog steeds in bedrijf. Afhankelijk van de weersvoorspellingen plannen we een route waarbij er mooi gezeild kan worden, op het Ijsselmeer en over de Friese kanalen en meren, maar er ook tijd is om enkele bijzondere musea langs het water te bezoeken. Het bijzondere van deze reis is dat u ook zeilt met varend erfgoed: De Kleine Jager is een hektjalk uit 1892, en één van de laatste twee van dit type, herkenbaar aan zijn markante achtersteven. Uiteraard is ook op deze reis een goede kok mee, die voor je zorgt.

Laatste dag

Een afscheidsfoto met de overige gasten, je gaat ze missen. ‘Wie niet waagt die niet wint’, valt je in, want daarom zat je met gelijkgestemde zielen, medezeilers, samen op een schip en deel je mooie herinneringen aan een tijd waarin de wind jullie koers bepaalde.

 

Zeilgebied

Tussen hemel en aarde

Bij langere tochten maakt het niet zoveel uit of je in Harlingen of in Enkhuizen opstapt. In beide gevallen kom je én op het IJsselmeer én op de Waddenzee. Want de bemanning wil je alles laten zien. Daarna kun je echt wel meepraten over westenwinden en windstiltes, over de Steile Bank en het Zachte Bed, loef en lij, de kostelijkste cappuccino en de knapperigste kibbeling. Dat allemaal tussen Amsterdam en Ameland…

Ritme van eb en vloed

Er is geen land met zo’n divers vaargebied. Aan de ene kant van de bijna grootste dijk ter wereld, de Afsluitdijk, vind je een gigantisch zoetwaterbekken van 2000km2. Aan de noordelijke kant een nog iets groter ongerept waddengebied, een Unesco Werelderfgoed. Hier bepalen eb en vloed het leven van miljoenen vogels en duizenden zeehonden. En van ons. Ook wij hebben ons aan het ritme van eb en vloed te houden.

Liggend in het kluivernet

Je hebt het allemaal ervaren als je na al die heerlijke dagen gebronsd en blonder door de zonweer op de kade staat. Met een schelp in je zak en zand in je schoenen. Van al het moois wat je meemaakte – weet je nu: het hoogtepunt was liggend in het kluivernet, toen de wind goed was voor opspattend schuim tegen de boeg en het water onder je doorschoot, de lucht blauw en leeg, en jij ertussenin, tussen hemel en water.

 

Meer info

Eten & drinken

Van zeilen en de buitenlucht krijg je gezonde trek. Dat weten onze scheepskoks als geen ander. Zij zorgen voor een stevig ontbijt, een smakelijke lunch, tussendoortjes en een uitgebreid diner.

 • Ontbijt
  Het ontbijt bestaat uit verschillende broodsoorten, broodjes, een eitje, vleeswaren, kaas, zoet beleg, koffie, thee en melk
 • Lunch
  De lunch is hetzelfde als het ontbijt, aangevuld met iets extra’s zoals een soepje of een salade. Aan boord is fruit aanwezig.
 • Tussendoor
  Thee en koffie geserveerd. Met koekje.
 • Avondeten
  ’s Avonds wordt een 2-gangendiner geserveerd.

Drinken

Er is de hele dag koffie en thee beschikbaar. Het water uit de kraan is hetzelfde als thuis dus prima drinkbaar. Overige dranken zoals wijn, bier, frisdrank en mineraalwater zijn tegen betaling aan boord verkrijgbaar. Die reken je aan het eind van de reis met de schipper af. Het is helaas niet toegestaan zelf eten en drinken mee te nemen. 

Dieetwensen

Als je specifieke dieetwensen hebt, meld dit dan tijdig bij je boeking. Er zal worden geprobeerd hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Ben je veganist dan bieden we je vegetarische maaltijden aan. Het is aan boord niet mogelijk volledig veganistisch te koken.

Meer info

Hutindeling

Bij het boeken kun je kiezen uit een privé hut of bed in een gedeelde hut. De beschikbaarheid is afhankelijk van de scheepsindeling en reeds gedane boekingen.

Wil je een bed in een gedeelde hut boeken? Wij delen mannen en vrouwen altijd in aparte hutten in.

Bereikbaarheid

 • Met het openbaar vervoer
  De haven van Enkhuizen ligt direct naast het treinstation. Dat betekent dat je binnen een paar honderd meter bij het schip bent. Voor informatie over het openbaar vervoer kun je ns.nl of 9292.nl raadplegen (contact opnemen met OV reisinformatie Nederland kan ook via telefoonnummer 0900-9292 € 0,90/min.)
 • Met de auto
  Indien je met de auto reist zijn er in Enkhuizen verschillende parkeermogelijkheden om de auto achter te laten. 
Parkeerlocaties

Instagram

Bekijk het laatste nieuws over de Kleine Jager op Instagram

Lees meer

Beschikbaarheid & prijzen

Hut Prijs
Bed in een gedeelde hut
m/v gescheiden
vanaf € 555,- Reserveren
1-persoonshut
hut voor alleengebruik
vanaf € 890,- Reserveren
2 persoonshut
hut voor 2 personen
vanaf € 1.165,- Reserveren
3 persoonshut
hut voor 3 personen
vanaf € 1.585,- Reserveren
4 persoonshut
hut voor 4 personen
vanaf € 2.005,- Reserveren

Actief zeilen

Tevreden klanten geven ons een 9,5/10

Weekendkorting voor kinderen tot 12 jaar

Ervaren schippers

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

U kunt zich abonneren op onze gratis nieuwsbrief - op die manier blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de Holland Sail vloot en de verschillende meezeilreizen die we organiseren.