Forteiland Pampus

Pampus - Forteiland Pampus

Op de rand van het IJmeer en het Markermeer ligt Fort aan het Pampus, een forteiland dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam en maritieme aanvallen vanuit de Zuiderzee moest afslaan. Deze serie forten moesten, zoals de naam al suggereert, Amsterdam beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Pampus is een kunstmatig eiland. De oorspronkelijke functie als fort is al lang komen te vervallen, en het gehele eiland is nu een museum waar verhalen over 400 jaar geschiedenis verteld worden middels de interactieve Pampus Xperience, een foto-expositie plaatsvindt, een blacklightspeurtocht gedaan kan worden of u kunt door een gids worden rondgeleid.

Men kan er met een zeilschip overdag aanleggen. ’s Nachts kan men eventueel voor anker gaan in de luwte van het eiland.

Wist u dat?

'Voor Pampus liggen' een Nederlandse uitdrukking is voor 'uitgeteld zijn' of 'er lui bij liggen'. Dat komt van de traditie uit de tijd dat VOC-schepen op de plek waar het forteiland later gebouwd is, bij eb moesten wachten omdat ze Amsterdam niet binnen konden varen. Ze lagen dus letterlijk 'voor Pampus' totdat ze met vloed de stad in konden zeilen

Ontdek ook het varen naar de Waddeneilanden, bekijk ons aanbod van traditionele zeilschepen te huur, controleer de beschikbaarheid van zeiltochten of neem contact met ons op wanneer u nog vragen heeft.

Boekingskantoor voor platbodemschepen

Holland Sail is een coöperatie van scheepseigenaren met een eigen boekingskantoor! Wij verhuren onze traditionele zeilschepen die op het Wad, IJsselmeer en de Friese meren varen.

De vloot van Holland Sail bestaat uit een 30-tal traditionele zeilschepen zoals authentieke tjalken en imposante klippers. Holland Sail is in het voorjaar van 2009 van start gegaan met als doel onze gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen aan boord van de schepen. Het kantoor van Holland Sail is gevestigd in Enkhuizen en ons motto luidt: eens gezeild, altijd zeeman!

Holland Sail is HISWA-lid
Zeker en vertrouwd uw zeilreis boeken

9,6
Klanttevredenheid 2177 ervaringen
  • Actieve zeiltochten
  • Tevreden klanten geven ons een 9,6/10
  • Weekendkorting voor kinderen tot 12 jaar
  • Zeilen met ervaren schippers
Holland Sail logo