Vaargebied meezeilreizen

De zeilschepen van Holland Sail zeilen over de Nederlandse wateren.

IJsselmeer

Westzijde van het IJsselmeer
Vanuit Enkhuizen zijn de IJsselmeerhavens Medemblik en Hoorn sfeervolle havenplaatsen die je tijdens een zeilvakantie op het IJsselmeer kunt bezoeken. Hoorn is een van de zes VOC-steden die in de Gouden Eeuw groot werden door de handelsvaart naar Azië. Hier vind je prachtige historische panden, maar ook veel moderne winkels en gezellige cafés.

Markermeer

Zuidzijde van het IJsselmeer - Markermeer & Gouwzee
Op vijftien zeemijl zeilen vanaf Enkhuizen ligt de Gouwzee met de wereldberoemde haven Volendam met aangrenzend Edam en iets verderop Monnickendam. Edam is een stadje van meer dan duizend jaar oud dat zeker een bezoek waard is.

Friese kust

Oostzijde van het IJsselmeer - Friese kust
Zeil naar de Friese kant van het IJsselmeer en bezoek prachtige havensteden zoals Makkum, Workum, Stavoren, Laaxum en Lemmer. Makkum ligt het dichtste bij de Afsluitdijk en op ruim twintig zeemijl zeilen vanaf Enkhuizen. Hier staat de Koninklijke Tichelaar, het oudste bedrijf van Nederland dat wereldberoemd is om haar handgeschilderd aardewerk en tegels. Iets ten zuiden van Makkum ligt Workum. De havenkom bereik je via een smal kanaal. Workum is onder meer bekend om het Jopie Huismanmuseum en de gezellige winkelstraat. Het rustige Stavoren is de oudste stad van Friesland. Laaxum is een piepklein haventje dat je alleen met de kleinste schepen met de minste diepgang kunt bereiken. Het gezellige Lemmer heeft vele gezellige winkelstraten en terrassen en wordt doorkruist door talloze kleine waterwegen. Via de sluizen bij Lemmer, Stavoren en Workum kun je ook de Friese meren bereiken.

Waddenzee

Natuurgebied
Het Nederlandse deel beslaat maar liefst 2400 vierkante kilometer. Ontdek dit prachtige natuurgebied aan boord van onze traditionele zeilschepen. Miljoenen vogels (zoals de scholekster, kanoet, wulp, bergeend en grutto) voelen zich hier thuis. Grote kans dat je tijdens het de zeiltocht op de Waddenzee zeehonden tegenkomt die heerlijk liggen te zonnen op een zandbank in de Waddenzee.

Waddeneilanden

Vanuit Harlingen kun je al tijdens een weekend naar de Waddeneilanden zeilen. Texel, Vlieland en Terschelling zijn het makkelijkst te bereiken. Afhankelijk van de getijdenstroom op de Waddenzee is het ook mogelijk om te zeilen naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog. Uiteraard kun je tijdens de zeiltocht ook van boord om de Waddeneilanden te bekijken. Je zult je gegarandeerd optimaal vermaken: lange stranden, duin en bos, gezellige dorpjes, originele winkeltjes, vele fietspaden en oergezellige horeca. Hier beleef je het ultieme vakantiegevoel. Zet koers naar de Waddeneilanden of maak een tussenstop tijdens het zeilen en ga voor anker: midden op de Waddenzee. 

Droogvallen

In de Waddenzee zijn vaargeulen waar altijd genoeg water staat om te kunnen zeilen naar de Waddeneilanden. Echter, de schepen van Holland Sail zijn platbodems en hebben daardoor veel meer mogelijkheden op de Waddenzee. Ook buiten de vaargeulen kunnen onze zeilschepen varen. Op de Waddenzee verandert de waterstand continu doordat eb en vloed elkaar iedere zes uur afwisselen. Daarom rekent de schipper van tevoren uit hoeveel water ‘er staat’ bij vertrek en hoe de koers die dag zal zijn. Ook kan de bemanning uitrekenen wanneer een zandbank droogvalt. Tijdens een (mid)week kan een mooi plekje uitgezocht worden, zodat bij afgaand water het schip op een zandbank gevaren kan worden. En dan is het wachten tot de zeebodem in zicht komt! 
Is het schip drooggevallen, dan kun je van boord stappen en een rondje om het schip wadlopen! Zodra het vloed wordt en er weer genoeg water staat, zeil je weer verder. Droogvallen op de Waddenzee is keer op keer een unieke ervaring die iedere Nederlander een keer zou moeten meemaken.

Geen zeilervaring nodig

Catering & slaapplaats aan boord

Geen reserveringskosten

Ervaren bemanning

Samen zeilenHolland Sail

De mooiste zeilreizen op het IJsselmeer en de Waddenzee

Wil je nieuwe mensen leren kennen, of gezellig met je kind(eren), partner, ouder, vriend of vriendin het IJsselmeer of de Waddenzee ontdekken? Sluit dan aan bij een van de meezeilreizen die Holland Sail bijna het hele jaar door organiseert. Boek je bed of hut aan boord van een van onze schepen en wordt volledig ontzorgt tijdens een zeilreis over de mooiste wateren van Nederland! Leer als je wil over zeilen, het schip en de natuur, help mee aan boord als je zin hebt,  of trek lekker helemaal je eigen plan en ontspan.  Een meezeilreis boek je al voor een weekendje maar langer kan natuurlijk ook!

Boekingskantoor voor platbodemschepen

Holland Sail is een coöperatie van scheepseigenaren met een eigen boekingskantoor! Wij verhuren onze traditionele zeilschepen die op het Wad, IJsselmeer en de Friese meren varen.

De vloot van Holland Sail bestaat uit een 30-tal traditionele zeilschepen zoals authentieke tjalken en imposante klippers. Holland Sail is in het voorjaar van 2009 van start gegaan met als doel onze gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen aan boord van de schepen. Het kantoor van Holland Sail is gevestigd in Enkhuizen en ons motto luidt: eens gezeild, altijd zeeman!

Holland Sail is HISWA-lid
Zeker en vertrouwd uw zeilreis boeken

9,6
Klanttevredenheid 2177 ervaringen
  • Actieve zeiltochten
  • Tevreden klanten geven ons een 9,6/10
  • Weekendkorting voor kinderen tot 12 jaar
  • Zeilen met ervaren schippers
Holland Sail logo

Veilig online betalen