Het vaargebied van onze vloot - IJsselmeer, Markermeer en Waddenzee

Met meer dan 30 traditionele Holland Sail zeilschepen varen we op de Nederlandse wateren.

Vanuit de haven van Harlingen, Enkhuizen, Kampen en Stavoren varen we op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. We nemen u graag mee op avontuur. Om u een indruk te geven van wat er allemaal te ontdekken valt op onze reizen, hebben wij enkele highlights voor u op een rij gezet:

IJsselmeer

Westzijde IJsselmeer
Het IJsselmeer is ontstaan bij de komst van de Afsluitdijk, waarmee de Zuiderzee werd afgesloten van de Noordzee. Het meer strekt zich uit over de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland en is vernoemd naar de rivier de IJssel, die in het zuidoosten uitmondt in het meer. Vanuit Enkhuizen zijn onder andere de havens van Medemblik en Den Oever te bereiken, waar cultuurliefhebbers blij worden van de prachtige historische panden. Ook zijn er mooie winkels en gezellige cafés te vinden. Want bij een bezoekje aan de wal hoort natuurlijk ook een drankje op één van de terrassen in het oude centrum.

Friese IJsselmeerkust
Aan de Friese kant van het IJsselmeer liggen Makkum, Workum, Stavoren en Lemmer. Makkum is bekend om de “Koninklijke Tichelaar”, die wereldberoemd is vanwege haar handbeschilderde aardewerk en tegels. Iets ten zuiden van Makkum ligt Workum, met een prachtige oude stadskern én het Jopie Huisman Museum. Stavoren is de oudste stad van Friesland en voor cultuurliefhebbers zeker een bezoek waard. Voor zeilers die van winkelen houden is Lemmer een goede optie, met leuke winkels en terrassen aan het water.

Markermeer

Zuidzijde van het IJsselmeer - Markermeer & Gouwzee
Het Markermeer is genoemd naar het voormalige eiland Marken, dat aan de westkant van het meer ligt. Het is ontstaan na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932, die het voormalige Zuiderzeegebied afscheidde van de Noordzee. Het Markermeer is een belangrijk natuurgebied en het staat bekend om zijn rijke vogelleven. Het is een belangrijk broedgebied en rustplaats voor ganzen, eenden en steltlopers. Genoeg te spotten op het water dus!

Onze schepen kunnen aanleggen in de havens van Enkhuizen, Hoorn, Volendam, Edam en Monnickendam. Deze Noord-Hollandse dorpen zijn zeker een bezoek waard als u houdt van folklore en geschiedenis. Maar ook als u graag vertoeft op een gezellig terras, komt u zeker aan uw trekken.

Waddenzee

Natuurgebied
De Waddenzee ligt deels aan de noordelijke kust van Nederland en heeft een grootte van ongeveer 2400 vierkante kilometer. Het is bekend om de droogvallende zandvlaktes, die worden blootgelegd bij eb en overspoeld bij vloed. De Waddenzee vormt een belangrijke tussenstop op de vogeltrekroute en is leefgebied voor zeehonden en miljoenen vogels zoals de scholekster, bergeend, wulp en grutto. Neem dus vooral uw verrekijker mee aan boord! Echte avonturiers halen hun hart op als de schipper besluit om voor de nacht het anker uit te gooien midden op zee of om droog te vallen op een zandbank.

Droogvallen op de Waddenzee
De platbodems van Holland Sail kunnen buiten de vaargeulen zeilen. Met de constante veranderingen in waterstand door eb en vloed bereidt de schipper vooraf de koers voor. Op die manier kan de schipper voorspellen wanneer een zandbank droogvalt. Tijdens een zeiltocht van bijvoorbeeld een midweek of week is er qua tijdsbestek ruimte om hiervoor de juiste plek te kiezen. Bij afgaand water kan het zeilschip vervolgens op een zandbank gevaren worden. Zo kan het schip droogvallen op een unieke plek. Dit maakt het mogelijk om een korte wadlooptocht te maken. Zodra het vloed wordt en er weer genoeg water staat, is het mogelijk verder te zeilen om misschien wel koers te zetten richting één van de Waddeneilanden. Ervaar het bijzondere droogvallen op de Waddenzee met onze ervaren bemanning op één van de authentieke platbodem zeilschepen uit de Holland Sail vloot.

Waddeneilanden
Vanuit Harlingen kunnen onze schepen in het tijdsbestek van een weekend op de Waddenzee naar de Waddeneilanden zeilen. Texel, Vlieland en Terschelling zijn dan het gemakkelijkste te bereiken. Afhankelijk van de getijdenstroom op de Waddenzee is het ook mogelijk om te zeilen naar Ameland en Schiermonnikoog. Vanuit Enkhuizen, Stavoren en Kampen is de Waddenzee (en een bezoek aan de Waddeneilanden!) op de langere reizen zeker ook bereikbaar. Onze schippers leggen graag aan in de havens van de eilanden zodat u ze kunt verkennen. Ontdek de stranden, duinen en bossen als u van natuur houdt. Of bezoek één van de dorpen met originele winkels en natuurlijk de horeca.

Geen zeilervaring nodig

Catering & slaapplaats aan boord

Geen reserveringskosten

Ervaren bemanning

Boekingskantoor voor platbodemschepen

Holland Sail is een coöperatie van scheepseigenaren met een eigen boekingskantoor! Wij verhuren onze traditionele zeilschepen die op het Wad, IJsselmeer en de Friese meren varen.

De vloot van Holland Sail bestaat uit een 30-tal traditionele zeilschepen zoals authentieke tjalken en imposante klippers. Holland Sail is in het voorjaar van 2009 van start gegaan met als doel onze gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen aan boord van de schepen. Het kantoor van Holland Sail is gevestigd in Enkhuizen en ons motto luidt: eens gezeild, altijd zeeman!

Holland Sail is HISWA-lid
Zeker en vertrouwd uw zeilreis boeken

9,6
Klanttevredenheid 2249 ervaringen
  • Actieve zeiltochten
  • Tevreden klanten geven ons een 9,6/10
  • Weekendkorting voor kinderen tot 12 jaar
  • Zeilen met ervaren schippers
Holland Sail logo
Samen zeilenHolland Sail

De mooiste zeilreizen op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee

Wilt u nieuwe mensen leren kennen, of gezellig met uw kind(-eren), partner, ouder, vriend of vriendin het IJsselmeer of de Waddenzee ontdekken? Sluit dan aan bij een van de meezeilreizen die Holland Sail bijna het hele jaar door organiseert. Boek een bed of hut aan boord van één van onze schepen en wordt volledig ontzorgd tijdens een zeilreis over de mooiste wateren van Nederland! Leer alles over zeilen, het schip en de natuur, help mee aan boord of trek lekker helemaal uw eigen plan en ontspan. Een meezeilreis boekt u al voor een weekendje maar langer kan natuurlijk ook!

Veilig online betalen