Gezellige havenstadjes

Rondom het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee zijn verschillende havensteden te vinden. Deze historische plaatsen zijn sterk beïnvloed door de lange geschiedenis van het varen, dat als hoofdvervoermiddel een dominante positie in het economisch verkeer had. Of er nu een Kamer van de VOC was, of dat de bevolking zich met lokale handel en visserij wist te bedruipen, vrijwel alle havenplaatsen rondom de voormalige Zuiderzee waren sterk afhankelijk van de scheepvaart voor hun economische positie. Deze historie geeft de havensteden een bijzonder karakteristieke uitstraling.

Havenstadjes - Gezellige havenstadjes
Havenstadjes - Gezellige havenstadjes
Havenstadjes - Gezellige havenstadjes

Ontdek de havens tijdens een zeilvakantie

Het gevolg van de voormalige economische afhankelijkheid van het varen is dat de havens vaak het centrum van de stad vormen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat het schip zich na het aanleggen direct in het hart van de activiteiten bevindt.

De zo kenmerkende havens zijn zeker tijdens het zeiseizoen een levendige plek plek vol bedrijvigheid. Aan het einde van de middag liggen er vaak meerdere schepen. Aan dek wordt er heerlijk nagenoten van een mooie dag op het water. Stap je na een dagje zeilen liever even van boord? Vaak hoef je niet ver te lopen om een gezellig terrasje te vinden. Even een boodschap doen is ook zo gebeurd - in elk centrum zit wel een supermarkt!  Bekijk hieronder de verschillende traditionele havenstadjes om een indruk te krijgen waar je zoal heen kunt zeilen tijdens een zeilvakantie. 

Bezoek deze havensteden met een zeilschip

De steden hieronder zijn een greep uit de verschillende havenstadjes en havensteden waar onze schepen aanmeren. Na een dag zeilen is het fijn om aan te leggen in de haven en er even op uit te kunnen: een terrasje pakken, een museum bezoeken of even een fiets huren om de omgeving mee te verkennen. 

Onze schepen leggen vrijwel altijd 's nachts in een haven aan, of dat nu in één van de onderstaande havenstadjes is, of in de daarvoor bestemde havens op de Waddeneilanden