Havenstad Enkhuizen

Enkhuizen is de vertrekplaats van veel van onze zeilschepen en ligt aan het IJsselmeer en het Markermeer. Deze historische havenstad heeft een zeer rijke geschiedenis. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de iconische Drommedaris - de zuidelijke toegangspoort uit 1540 -, de havens en grachten die door de binnenstad lopen, de laatgotische Pancraskerk, de Koepoort en het stadhuis.

Het dorp 'Enkhuizen' stamt uit de middeleeuwen en kreeg in 1356 stadsrechten, deze historie proef je nog als je door de vele pittoreske straatjes loopt. Naast de charmante uitstraling heeft Enkhuizen ook een veelheid aan bijzondere straatnamen die u vanzelf ontdekt tijdens een wandeling door de stad - iets wat zeker aan te raden is!

De leukste attracties in en rond Enkhuizen

Er is in Enkhuizen van alles te zien. Breng eens een bezoek aan het Flessenscheepjesmuseum, het beroemde Zuiderzeemuseum, het Enkhuizer Almanakmusem of het Heiligenbeeldenmuseum. 

In de binnenstad zijn veel gezellige café's, terrasjes en restaurants, maar je kunt ook een wandeling maken door het centrum of het Snouck van Loosenpark, vlakbij het monumentale stationsgebouw van Enkhuizen. Hiervandaan werden vroeger goederenwagons per stoomsschip naar Stavoren overgevaren om vanuit daar weer per spoor richting Leeuwarden te rijden. 

De verschillende havens van Enkhuizen

Een zeer belangrijk onderdeel voor Enkhuizen, vroeger én nu, zijn de verschillende havens:

De Oude Haven, de Oosterhaven, de Buitenhaven,de Compagnieshaven en zeker ook de Krabbershaven met de daaraan gelegen Gependam, waar veel Holland Sail-schepen tijdens het seizoen aangemeerd liggen. Ontdek de havens van Enkhuizen tijdens een zeilvakantie!